Wyjmij zakwas z lodówki i dokarm go mąką żytnią 2000 i wodą, tak, żeby był gęsty i żeby było go co najmniej 300 g.
Zostaw na kilka godzin, żeby się uaktywnił (ma bąbelkować).
Wymieszaj:
150 g aktywnego zakwasu (pozostały zakwas wstaw do lodówki),
130 g mąki pszennej chlebowej typu 650
60-70 g wody.
Mieszanina powinna być gęsta jak plastelina, zostaw ją na 1-2 godzin w temperaturze pokojowej, następnie wstaw na noc do lodówki (można również pominąć lodówkę i wtedy powinien stać w temperaturze pokojowej 3-4 godziny).
Wyjmij zaczyn z lodówki i poczekaj około godziny, żeby doszedł do temperatury pokojowej.
Wymieszaj:
zaczyn,
300 g mąki pszennej typ 650,
300 g mąki żytniej typ 720,
dwie łyżeczki soli,
420 g wody (może być pół na pół z maślanką),
opcjonalnie jakieś ziarenka, kminek itp.
Krótko wyrabiaj, na koniec dodając około 2 łyżek oliwy z oliwek.
Odstaw w temperaturze pokojowej na około 4 godziny, do podwojenia objętości.
Odgazuj przez lekkie, krótkie wyrobienie.
Uformuj chleb lub włóż go do formy (natłuszczonej oliwką i wysypanej mąką lub otrębami).
Zostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Nastaw piekarnik na najwyższą dostępną temperaturę (bez termoobiegu) z włożoną blachą.
Po nagrzaniu wrzuć do piekarnika kilka kostek lodu lub spryskaj wnętrze niewielką ilością wody i włóż chleb.
Zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz chleb około 35 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnij z formy, posmaruj z wierzchu wodą i studź na kratce.