Zapiekanka z ziemniaków i cukini

Posted on

„Zapiekana” w mikrofalówce.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków,
  • średnia młoda cukinia lub dwie małe,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 1 laska dobrej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany,
  • 5-10 dag startego ostrego sera (np. Dziugas, Parmezan, Oscypek),
  • oliwa z oliwek, ząbek czosnku, łyżka mielonych suszonych grzybów, czosnek niedźwiedzi, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka,
  • masło i bułka tarta na spód.


Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, wystudzić, obrać i pokroić na plastry. Cukinię, cebulę, marchewkę i ząbek czosnku pokroić na plasterki i lekko obsmażyć na oliwce z oliwek. Na koniec posolić i wymieszać z tymiankiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać grzyby i pozostałe przyprawy do smaku.

Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ułożyć połowę ziemniaków, kiełbasę, polać częścią sosu śmietanowo-jajecznego. Rozłożyć warzywa w plastrach, polać sosem, rozłożyć resztę ziemniaków, polać ostatnią częścią sosu i posypać serem.

W mikrofali ustawionej w pozycji „mieszanej” (mikrofale + grill) potrzeba było ok. 0,5 godziny zapiekania.  Myślę, że w piekarniku podobny czas będzie dobry.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *