Chlebek

Posted on

P1080920 P1080923

 

  1. Wyjmij zakwas z lodówki i dokarm go mąką żytnią 2000 i wodą, tak, żeby był gęsty i żeby było go co najmniej 300 g.
  2. Zostaw na kilka godzin, żeby się uaktywnił (ma bąbelkować).
  3. Wymieszaj:
    • 150 g aktywnego zakwasu (pozostały zakwas wstaw do lodówki),
    • 130 g mąki pszennej chlebowej typu 650
    • 60-70 g wody.
  4. Mieszanina powinna być gęsta jak plastelina, zostaw ją na 1-2 godzin w temperaturze pokojowej, następnie wstaw na noc do lodówki (można również pominąć lodówkę i wtedy powinien stać w temperaturze pokojowej 3-4 godziny).
  5. Wyjmij zaczyn z lodówki i poczekaj około godziny, żeby doszedł do temperatury pokojowej.
  6. Wymieszaj:
    • zaczyn,
    • 300 g mąki pszennej typ 650,
    • 300 g mąki żytniej typ 720,
    • dwie łyżeczki soli,
    • 420 g wody (może być pół na pół z maślanką),
    • opcjonalnie jakieś ziarenka, kminek itp.
  7. Krótko wyrabiaj, na koniec dodając około 2 łyżek oliwy z oliwek.
  8. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 4 godziny, do podwojenia objętości.
  9. Odgazuj przez lekkie, krótkie wyrobienie.
  10. Uformuj chleb lub włóż go do formy (natłuszczonej oliwką i wysypanej mąką lub otrębami).
  11. Zostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
  12. Nastaw piekarnik na najwyższą dostępną temperaturę (bez termoobiegu) z włożoną blachą.
  13. Po nagrzaniu wrzuć do piekarnika kilka kostek lodu lub spryskaj wnętrze niewielką ilością wody i włóż chleb.
  14. Zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz chleb około 35 minut.
  15. Po upieczeniu od razu wyciągnij z formy, posmaruj z wierzchu wodą i studź na kratce.
  16. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *