Zawijane bułeczki

Posted on
Upieczone bułeczki

Upieczone bułeczki

Składniki:

  • 475 g mąki pszennej,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • paczka (7 g) suszonych drożdży,
  • 275 g wody,
  • 1 łyżka śmietany.

Masło dokładnie rozetrzeć z mąką (tak jak przy robieniu kruszonki). Dodać pozostałe składniki poza śmietaną i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość. Zbić do poprzedniej objętości, można poprzez składanie go na trzy części. Podzielić na 12 części i formować bułeczki, jak w instrukcji niżej (można z tego ciasta robić również inne – chociażby zwykłe okrągłe). Zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny, posmarować śmietaną. Można posypać dowolnymi przyprawami, makiem, sezamem, żółtym serem, czy co tam komu przyjdzie do ręki 😉 Piec 10 minut z termoobiegiem w 200 stopniach (ja piekę na 2 poziomie od dołu).

Ciasto po wyrośnięciu i złożeniu

Ciasto po wyrośnięciu i złożeniu

Pokrojone na 12 kawałków

Pokrojone na 12 kawałków

Wałeczek z ciasta

Wałeczek z ciasta

Jeden z końców przełożyć nad drugim

Jeden z końców przełożyć nad drugim

Następnie zawinąć pod spód i wyciągnąć do góry

Następnie zawinąć pod spód i wyciągnąć do góry

Pozostały ogonek zawinąć w górę i przez otwór włożyć na spód

Pozostały ogonek zawinąć w górę i przez otwór włożyć na spód

Filmik ze zwijaniem

Filmik ze zwijaniem

Zwinięte bułeczki

Zwinięte bułeczki


Bułeczki kuliste

Te same bułeczki, tylko formowane zwyczajnie i posypane ziołami i solą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *