Dzisiaj z agrestem, ale mogą być inne drobne owoce, albo kawałki czekolady 🙂
Składniki (na 12 muffinek):
- 240 g mąki,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 90 g oleju,
- 6 łyżek jogurtu,
- 200-250 g owoców.
Wymieszać oddzielnie suche, oddzielnie mokre produkty, następnie połączyć je, ale niezbyt starannie (mają zostać grudki). Wmieszać owoce, nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (z termoobiegiem).
Wersja muffinek kokosowo-czekoladowa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na dość drobne kawałki,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka cynamonu (zamiast cukru waniliowego),
domieszać do sypkich składników. Do mokrych dołożyć 2-3 łyżki jogurtu więcej.
Wersja muffinek rabarbar i cynamon:
- 30 dkg rabarbaru pokrojonego w 1/2 cm paski,
- 1 łyżeczka cynamonu (zamiast cukru waniliowego),