Proporcje na 20 babeczek z foremek o pojemności 35 ml
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 duże lub 2 małe żółtka
- łyżka śmietany
Składniki na krem:
- 300 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 cytryna
- 50 g masła
oraz 20 dużych malin
Ciasto
Mąkę wymieszać z cukrem, włożyć masło, posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na 20 kawałków i wylepić babeczki (nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremek). Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Gdy lekko przestygną wyciągnąć babeczki pukając lekko w denko foremki.
Krem
100 ml mleka rozbełtać dokładnie z żółtkami. Wymieszać cukier, mąkę i sól oraz startą skórkę z cytryny. Wlać mleko z żółtkami i dokładnie wymieszczać.Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać mieszaninę i gotować chwilę na mniejszym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) aż zgęstnieje. Wetrzeć sok z cytryny, zdjąć z ognia. Wetrzeć masło.
Nakładać ciepły krem do przestudzonych babeczek i dekorować malinami.