Kruche babeczki z kremem cytrynowym i malinami

Posted on

Proporcje na 20 babeczek z foremek o pojemności 35 ml
P1110058
Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 duże lub 2 małe żółtka
  • łyżka śmietany

Składniki na krem:

    • 300 ml mleka
    • 2 żółtka
    • 50 g cukru
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • 1 cytryna
    • 50 g masła

oraz 20 dużych malin

Ciasto
Mąkę wymieszać z cukrem, włożyć masło, posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na 20 kawałków i wylepić babeczki (nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremek). Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Gdy lekko przestygną wyciągnąć babeczki pukając lekko w denko foremki.

Krem
100 ml mleka rozbełtać dokładnie z żółtkami. Wymieszać cukier, mąkę i sól oraz startą skórkę z cytryny. Wlać mleko z żółtkami i dokładnie wymieszczać.Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać mieszaninę i gotować chwilę na mniejszym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) aż zgęstnieje. Wetrzeć sok z cytryny, zdjąć z ognia. Wetrzeć masło.

Nakładać ciepły krem do przestudzonych babeczek i dekorować malinami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *