Muffinki z agrestem

Posted on

Dzisiaj z agrestem, ale mogą być inne drobne owoce, albo kawałki czekolady 🙂

Muffinki z agrestem

Muffinki z agrestem

Składniki (na 12 muffinek):

  • 240 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 90 g oleju,
  • 6 łyżek jogurtu,
  • 200-250 g owoców.


Wymieszać oddzielnie suche, oddzielnie mokre produkty, następnie połączyć je, ale niezbyt starannie (mają zostać grudki). Wmieszać owoce, nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (z termoobiegiem).

Muffinki jeszcze w foremce

Muffinki jeszcze w foremce

Muffinki z agrestem

Muffinki z agrestem

Wersja muffinek kokosowo-czekoladowa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na dość drobne kawałki,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiast cukru waniliowego),

domieszać do sypkich składników. Do mokrych dołożyć 2-3 łyżki jogurtu więcej.

Wersja muffinek rabarbar i cynamon:

  • 30 dkg rabarbaru pokrojonego w 1/2 cm paski,
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiast cukru waniliowego),

P1090253 P1090255


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *