Pierś z indyka pieczona w niskiej temperaturze

Posted on

wilgotna wędlina z indyka wilgotna wędlina z indyka

Marynata:

  • 2 spore łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 6 łyżek oliwy.

Rozetrzeć musztardę z miodem, dodać sos, ocet i przyprawy, wymieszać. Dodać oliwę i wymieszać. Pierś z indyka (moja miała około 1,5 kg) natrzeć dokładnie marynatą i odstawić do lodówki na dobę.

Obwiązać sznurkiem bawełnianym, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu, na patelni. Włożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką (u mnie garnek rzymski). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 80 (nie ma błędu – osiemdziesiąt) stopni. Po 3 godzinach można sprawdzić, wbijając nóż, czy upieczone (sok z mięsa powinien być przezroczysty, nie różowy). Jeśli nie, dołożyć jeszcze pół godziny.

Taka wędlina z indyka jest absolutnie idealna, wilgotna, pachnąca i bardzo smaczna.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *