Polędwica z dorsza pod szpinakową pierzynką

Posted on

Polędwica z dorsza pod szpinakową pierzynką

  • 1 duża polędwica z dorsza (lub kilka płatów z dorsza),
  • 25 dkg świeżego szpinaku (lub mrożony w liściach),
  • 1 średna cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 10 dkg startej mozarelli,
  • łyżka masła klarowanego (do smażenia), ew. oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny.

Dorsza osolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny. Szpinak oczyścić i grubo pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek w cienki plasterki. Zeszklić cebulę na maśle klarowanym, dodać czosnek i po chwili szpinak. Potrzymać krótko na ogniu, tak żeby szpinak trochę zmiękł. Posolić do smaku. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym oliwą, ułożyć przy brzegach ziemniaki, a pośrodku rybę. Na rybę nałożyć cienki plasterki masła, następnie przykryć szpinakiem. Na szpinaku nałozyć śmietanę. Wszystko posypać mozarellą – więcej na ziemniaki, trochę mniej pośrodku.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, przez 20 minut.

Polędwica z dorsza pod szpinakową pierzynką


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *