- polędwiczka wieprzowa,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- łyżka musztardy,
- 100 ml śmietany,
- zielony pieprz, tymianek, majeranek, sól,
- oliwa z oliwek
Polędwiczkę pokroić na grube plastry, rozgnieść ręką, posypać rozgniecionym zielonym pieprzem i tymiankiem, polać 1-2 łyżkami oliwy i zostawić na minimum godzinę.
Cebule pokroić w plastry, jabłka (ze skórką) w ósemki. Usmażyć cebulę na łyżce oliwy, w połowie smażenia wrzucić jabłka. Gdy się lekko zrumienią odłożyć cebulę z jabłkami na talerz i na tej samej patelni lekko obsmażyć z obu stron plastry polędwiczki. Podlać niewielką ilością wody, dodać musztardę, rozmieszać, dodać śmietanę. Wymieszać, aby powstał gładki sos. Dodać jabłka z cebulą, posypać majerankiem, dosolić do smaku.
Zostawić pod przykryciem na minimalnym ogniu na 10 minut.
Ja podałam z białą kaszą jęczmienną i smacznie się to komponowało.
—-
* inaczej niż z samym zielonym pieprzem 🙂