Polędwiczki inaczej *

Posted on

P1080886

 

  • polędwiczka wieprzowa,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • łyżka musztardy,
  • 100 ml śmietany,
  • zielony pieprz, tymianek, majeranek, sól,
  • oliwa z oliwek

Polędwiczkę pokroić na grube plastry, rozgnieść ręką, posypać rozgniecionym zielonym pieprzem i tymiankiem, polać 1-2 łyżkami oliwy i zostawić na minimum godzinę.

Cebule pokroić w plastry, jabłka (ze skórką) w ósemki. Usmażyć cebulę na łyżce oliwy, w połowie smażenia wrzucić jabłka. Gdy się lekko zrumienią odłożyć cebulę z jabłkami na talerz i na tej samej patelni lekko obsmażyć z obu stron plastry polędwiczki. Podlać niewielką ilością wody, dodać musztardę, rozmieszać, dodać śmietanę. Wymieszać, aby powstał gładki sos. Dodać jabłka z cebulą, posypać majerankiem, dosolić do smaku.

Zostawić pod przykryciem na minimalnym ogniu na 10 minut.

Ja podałam z białą kaszą jęczmienną i smacznie się to komponowało.

—-

* inaczej niż z samym zielonym pieprzem 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *