- 2-3 młode kabaczki
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 125 g ryżu – gotować przez połowę czasu z opakowania
- 1 duża cebula – posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym
- 1 czerwona papryka – obrać i pokroić w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- cząber, czosnek, sól, pieprz
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego doprawionego solą, cukrem, pieprzem, bazylią i czosnkiem
- 100 g cheddara startego na tarce
Wymieszać mięso z ryżem, cebulą, papryką i przyprawami.
Kabaczek pokroić w plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć 1/3 w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą. Na kabaczka położyć połowę farszu mięsnego, na nim połowę sosu pomidorowego. Ponownie ułożyć kabaczki – farsz – sos – kabaczki. Każdą warstwę kabaczków doprawiać jak pierwszą. Posypać tartym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.