Warstwowa zapiekanka z kabaczka

Posted on

3 spore porcje
P1110037
Składniki:

  • 2-3 młode kabaczki
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 125 g ryżu – gotować przez połowę czasu z opakowania
  • 1 duża cebula – posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym
  • 1 czerwona papryka – obrać i pokroić w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • cząber, czosnek, sól, pieprz
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego doprawionego solą, cukrem, pieprzem, bazylią i czosnkiem
  • 100 g cheddara startego na tarce


Wymieszać mięso z ryżem, cebulą, papryką i przyprawami.
Kabaczek pokroić w plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć 1/3 w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą. Na kabaczka położyć połowę farszu mięsnego, na nim połowę sosu pomidorowego. Ponownie ułożyć kabaczki – farsz – sos – kabaczki. Każdą warstwę kabaczków doprawiać jak pierwszą. Posypać tartym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *