„Zapiekana” w mikrofalówce.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków,
- średnia młoda cukinia lub dwie małe,
- marchewka,
- cebula,
- 1 laska dobrej kiełbasy,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany,
- 5-10 dag startego ostrego sera (np. Dziugas, Parmezan, Oscypek),
- oliwa z oliwek, ząbek czosnku, łyżka mielonych suszonych grzybów, czosnek niedźwiedzi, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka,
- masło i bułka tarta na spód.
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, wystudzić, obrać i pokroić na plastry. Cukinię, cebulę, marchewkę i ząbek czosnku pokroić na plasterki i lekko obsmażyć na oliwce z oliwek. Na koniec posolić i wymieszać z tymiankiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać grzyby i pozostałe przyprawy do smaku.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ułożyć połowę ziemniaków, kiełbasę, polać częścią sosu śmietanowo-jajecznego. Rozłożyć warzywa w plastrach, polać sosem, rozłożyć resztę ziemniaków, polać ostatnią częścią sosu i posypać serem.
W mikrofali ustawionej w pozycji „mieszanej” (mikrofale + grill) potrzeba było ok. 0,5 godziny zapiekania. Myślę, że w piekarniku podobny czas będzie dobry.