Składniki:
- 475 g mąki pszennej,
- 50 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- paczka (7 g) suszonych drożdży,
- 275 g wody,
- 1 łyżka śmietany.
Masło dokładnie rozetrzeć z mąką (tak jak przy robieniu kruszonki). Dodać pozostałe składniki poza śmietaną i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość. Zbić do poprzedniej objętości, można poprzez składanie go na trzy części. Podzielić na 12 części i formować bułeczki, jak w instrukcji niżej (można z tego ciasta robić również inne – chociażby zwykłe okrągłe). Zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny, posmarować śmietaną. Można posypać dowolnymi przyprawami, makiem, sezamem, żółtym serem, czy co tam komu przyjdzie do ręki 😉 Piec 10 minut z termoobiegiem w 200 stopniach (ja piekę na 2 poziomie od dołu).